Pogoda Konin z serwisu
Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
... bo nie samym powietrzem człowiek żyje

CHLEB, BUŁKI

wtorek, 24 kwietnia 2012

 

 

 

SKŁADNIKI [około 10-12 sztuk]:

600g mąki pszennej

300ml ciepłej wody

około 60-70g oliwek zielonych bez pestek

20g drożdży świeżych 

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

około 2 płaskich łyżek oliwy [użyłam zwykłego oleju]

 

WYKONANIE:

Drożdże rozkruszamy, dodajemy do nich cukier, 2 łyżki mąki  i wszystko rozpuszczamy w 150ml wody ciepłej. Pozostałą część wody jeszcze trochę podgrzewamy [ma być bardzo ciepła, ale nie gorąca!]. Drożdże rozmącone w wodzie odstawiamy na 10 minut.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej, pozostałą część wody, rozpuszczone drożdże i pokrojone w ćwiartki oliwki. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy na jednolite, aksamitne ciasto.

Odkładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia [około 50-60 minut].

Po tym czasie formujemy bułeczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie je przykrywamy i zostawiamy na jeszcze około 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

Po tym czasie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 25-30 minut.

SMACZNEGO! 

 

 

środa, 18 kwietnia 2012

 

SKŁADNIKI [około 14 sztuk]:

700g mąki pszennej + 2 łyżki na zaczyn

40g świeżych drożdży

300ml mleka

7 łyżek cukru

2 jaja

100g masła

szczypta soli 

 

nadzienie:

2 średnie pomarańcze

1 słoik drylowanych wiśni

 

lukier:

300g cukru pudru

3 łyżki mleka

kilka kropli aromatu cytrynowego

 

+ jakaś posypka i 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania :)

 

WYKONANIE:

Mleko zagotowujemy - ma być ciepłe, nie gorące! Odlewamy 100ml na zaczyn, dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy na jakieś 15 minut. Do pozostałego mleka dodajemy masło, tak, żeby się stopiło. Odstawiamy do przestygnięcia.

Mąkę przesiewamy [koniecznie!] do dużej miski. Dodajemy cukier i delikatnie mieszamy go z mąką. Dolewamy mleko z masłem, zaczyn, dodajemy 2 jaja [w temp. pokojowej!] i sól. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą, wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odkładamy do czystej miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 40 minut.

W tym czasie obieramy pomarańcze ze skórki i filetujemy je, krojąc następnie na dużą kostkę. Wiśnie odsączamy.

Gdy nasze ciasto wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze raz i formujemy kulki tej samej wielkości w ilości około 14 sztuk. Na środku każdej bułeczki robimy dołek, który wypełniamy pomarańczami lub wiśniami. Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem  i wkładamy do nagrzanego do 200 st. Celsjusza piekarnika. Pieczemy około 15 minut. 

Gdy drożdżówki przestygną polewamy je dość obficie lukrem i posypujemy posypką.

 

SMACZNEGO! 

czwartek, 22 marca 2012

 

 

SKŁADNIKI [na około 8 dużych bułek]

450g mąki pszennej 

50g drożdży świeżych

1 szklanka drobno startej marchewki

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

250ml ciepłej wody 

4 łyżki oleju 

 

WYKONANIE: 

Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i marchew, a następnie ropuszczone drożdże. Wymieszać ciasto, na końcu dodać olej. Ciasto wyrabiać około 5 minut.

Uformować kwiatki [ciasto podzielić na 8 równych części, z których oderwać małą kuleczkę - na środek - a resztę rozwałkować na placek, zwinąć go i ponacinać na brzegu. Skleić ze sobą oba końce i w środek włożyć kulkę z pozostałej części ciasta]. 

Bułki ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 30 minut.

Po tym czasie posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną mleka i piec około 15-20 min. w temp. około 190-200 st. C. 

 

SMACZNEGO! 

wtorek, 21 lutego 2012

 

 

SKŁADNIKI na około 16 sztuk:

500g mąki pszennej

35g drożdży świeżych

250ml mleka

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

1 całe jajo

około 50g roztopionej margaryny bądź masła

3 konkretne :) cebule

żółty ser  [na oko ;))]

sól, pieprz, może być ostra papryka do smaku

 

WYKONANIE:

Cebulkę kroimy w dość dużą kostke, podsmażamy na patelni do uzyskania złotego koloru. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Mleko podgrzewamy [powinno być ciepłe, nie gorące] - odlewamy mniej więcej 1/3 szklanki, dodajemy drożdże i cukier - zaczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajo, sól i klarowaną przestudzoną margarynę oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy całość, pod koniec dodając podsmażona cebulkę. Wyrabiamy jednolite ciasto.

Formujemy bułcie i kładziemy na blasze w dość dużych odstępach [mnie wyszły równe dwie blachy po 8 sztuk na każdej].

Zostawiamy bułcie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu mniej więcej godzinę.

Po tym czasie bułki posypujemy startym żółtym serem [można też dodać ostrą paprykę]  i wkładamy do pieca na 15 minut w temp. 250 st. C. 

 

POLECAM I SMACZNEGO! 

środa, 18 stycznia 2012

 

 

 

SKŁADNIKI

***  ciasto ***

 * 700 g mąki

 * 40 g świeżychdrożdży

 * 1 łyżeczka cukru

 * 2 jajka

 * 2 łyżeczki soli

 * 7 łyżek oleju

 * 250 ml ciepłej wody

 

***  farsz  ***

* 500g pieczarek

* 1 podwójna pierś z kurczaka

* 4 średnie cebule

* pieprz

* Vegeta

* curry

* 2 łyżki jogurtu greckiego

 

WYKONANIE

Do  miski przesiać mąkę, dodać do niej sól.

Do jakiegoś niewielkiego naczynia pokruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru i zalać 250 ml ciepłej wody. Rozmieszać by drożdże się dobrze w wodzie rozpuściły.

Do miski z mąką wbić jajka, dodać olej  oraz zaczyn.

Dobrze wszystko wymieszać ,  wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. Uformować z niego kulę i przełożyć do jakieś innej, czystej miski. Przykryć od góry czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować farsz.

Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki, cebulę również obrać i pokroić w piórka.

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.

Podsmażyć pieczarki z cebulą na niewielkiej ilości oleju.  Na oddzielnej patelni podsmażyć [najlepiej bez tłuszczu] kurczaka, doprawić go pieprzem, Vegetą i curry. Dodać kurczaka do pieczarek i cebuli.  Wszystko wymieszać z dwoma łyżkami jogurtu greckiego.

Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na pół, rozwałkować na placek grubości ok. 5 mm. Pociąć je na kwadraty 8 x 8 cm. Na środek nałożyć farsz. Zlepić, formując coś na kształt koperty.

Posmarować roztrzepanym żółtkiem i oprószyć tymiankiem suszonym.

Piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku około 20 minut [ostatnie 5 minut z termoobiegiem].

Podawać np. z sosem czosnkowym lub ketchupem.

 

 

SMACZNEGO!

poniedziałek, 09 stycznia 2012

 

 

 

SKŁADNIKI

* 700 g mąki

* 40 g drożdży [świeżych]

* 250ml mleka [ciepłego, nie gorącego!]

* 1 łyżeczka cukru

* 1 łyżeczka soli

* 2 jaja

* 7-8 łyżek oleju 

* jabłka prażone w słoiku [ile dusza zapragnie :D]

* brązowy cukier

 

No i zaczynamy:

Przesiać mąkę do miski, dodać łyżeczkę soli.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyż. cukru.

W osobnym naczyniu rozbełtać jaja  z olejem, dodać mleko z drożdżami, wymieszać. 

Dodać płynne składniki do mąki i wymieszać widelcem.

Ciasto przełożyć na stolnicę i dokładnie wyrobić.

Odstawić do wyrośnięcia [około 30 minut]. 

Ciasto podzielić na dwie równe połowy.

Rozwałkować, nałożyć prażone jabłka ze słoika [nie lubię się przemęczać :))].

Zwinąć roladę i pokroić na około 15 równych kawałków.

Ułożyć na blasze [najlepiej na papierze pergaminowym], posypać brązowym cukrem i piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C około 15 -17 minut.

 

Z drugą połową ciasta należałoby zrobić to samo, ale ja oczywiście na bakier :)) 

Dodałam do ciasta rodzynki, do jabłek cynamon i zawinęłam w "warkocz". Wyszło  ciasto drożdżowe z jabłkami i rodzynkami.


Skuście się, warto... :)

Życzę smacznego!