Pogoda Konin z serwisu
Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
... bo nie samym powietrzem człowiek żyje

KUCHNIE REGIONALNE

czwartek, 14 lutego 2013

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

750g świeżo zmielonej łopatki 

1 duża [800g] pomidorów z puszki

1 szklanka wody

2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 

2 cebule

2 ząbki czosnku 

1 czerwona papryka

1/2 puszki kukurydzy

1/2 puszki czerwonej fasoli

1 duża papryczka chili

świeże zioła: oregano, bazylia

1 łyżka sproszkowanej chili

kumin

sól do smaku

odrobina oleju do smażenia 

 

WYKONANIE: 

Cebule i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę i papryczkę chili - smażymy do momentu, kiedy papryka lekko zmięknie. Dodajemy pomidory, szklankę wody i przecier pomidorowy. Całość mieszamy i  gotujemy na średnim ogniu, aż płyn się zredukuje. Wrzucamy fasolę, kukurydzę, kumin i dusimy jeszcze około 5 minut. Na koniec doprawiamy wszystko świeżymi ziołami, solą i mielonym chili.

Ja podaję Chili con carne z kawałkami chrupiącej tortilli, ale można je podać np. z bagietką.

 

SMACZNEGO! 

wtorek, 08 maja 2012

 

 

 

 

SKŁADNIKI [na 8 sztuk]:

450g mąki pszennej

20g drożdży świeżych

1 łyżeczka soli

250ml ciepłej wody

 

nadzienie:

500g pieczarek

2 duże cebule

200g mięsa mielonego

1 opakowanie przyprawy do gyrosa

2 czubate łyżki słodkiej papryki

90g sera żółtego

 

WYKONANIE:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozpuszczone drożdże i sól. Wrabiamy gładkie ciasto, które odstawiamy na około 45-60 minut. W tym czasie obieramy pieczarki i cebulę, które kroimy w mniejsze kawałki. Podsmażamy na minimalnej ilości oleju mięso mielone i warzywa, dodając przyprawę do gyrosa i paprykę. Do gotowego nadzienia ścieramy żółty ser i mieszamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Nakładamy nadzienie i formujemy coś na kształt łódki. Możemy brzegi posmarować  jajkiem. Pieczemy około 15 minut w 210 st. C.

Całość posypujemy posiekaną pietruszką i koperkiem.

 

SMACZNEGO! 

czwartek, 23 lutego 2012

Bardzo pożywny, szybki i smaczny obiad ... idealny dla osób, które nie mają czasu stać przy garnkach pół dnia :)))

SKŁADNIKI:

paczka Mieszanki Chińskiej

filet z kurczaka

sos sojowy ciemny lub jasny

ryż

 

WYKONANIE:

Filet kroimy w paski. Na palniku umieszczamy woka [lub zwyczajną patelnię], tak żeby się porząnie rozgrzał. Wlewamy około 2 łyżek sosu sojowego i wrzucamy kurczaka. Gdy już się lekko podsmaży, "przenosimy" go na górną partię patelni, a na środek wrzucamy mrożone warzywa. Mieszamy do rozmrożenia i łączymy z kurczakiem, dodając jeszcze około 1 łyżki sosu sojowego [wedle uznania]. W tym samym czasie gotujemy ryż.

 

Ja najczęściej ryż układam na środku talerza, obtulając go warzywami z mięsem.

SMACZNEGO! 

czwartek, 09 lutego 2012

Dzisiejszy przepis zapożyczyłam od amel. Jendak zamiast tradycyjnego wnętrza a'la pizza, do Calzone powędrowało mielone mięso i masa ziół. Również sos pomidorowy został zastąpiony kwaśną śmietaną. Do tego ser ... duuuuuużo sera :)))))

A że ciasta trochę zostało, a u mnie nic nie może się zmarnować, zrobiłam paszteciki z żółtym serem i papryką.

SKŁADNIKI:

ciasto:

400g mąki

60g masła

30g drożdży

200ml mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

3 łyżki oleju

1 żółtko

 

nadzienie:

500g mięsa mielonego

po 1 czubatej łyżce: bazylii, oregano, tymianku, ziół prowansalskich, soli

pół łyżeczki pieprzu

2 ząbki czosnku

około 300g całych pomidorów w puszce

1 kulka mozarelli 

300g żółtego sera 

 

dodatkowo 3-4 łyżki kwaśnej 18% śmietany

WYKONANIE:

Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Masło miękkie dodać do mąki . W ciepłym mleku rozpuścic  drożdże z łyżką mąki i z olejem, dodać do mąki z masłem; dodać żółtko. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. 

Mięso podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone pomidory z puszki. Gotować do odparowania wody. Doprawić ziołami, pieprzem, solą i wyciśniętym czosnkiem. Zdjąć z palnika. Mozarellę pokroić w mniejsze kawalki, dodać do mięsa, wymieszać do roztopienia sera.

Z ciasta wg przepisu wychodzą 3 pierogi, więc trzeba je podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na placek grubości ok. 0,5 - 1 cm. Połowę posmarować kwaśną śmietaną, nałożyć mięso, posypać starym żółtym serem. Uformować pieróg, dobrze zlepiając brzegi. Posmarować białkiem i piec w nagrzanym do 200 st. piekarniku około 20-25 minut.

Ja trzecią część ciasta rozwalkowalam i szklanką wykroiłam krążki. Pokrojoną w paseczki czerowną paprykę i żółty ser oraz odrobinę suszonej bazylii nałożyłam na środek krążka i zawinęłam w pasztecik. Paszteciki również posmarowałam białkiem i piekłam w 200 st. około 20 minut.

Paszteciki idealnie nadają się jako przekąska do piwa lub np jako drugie śniadanie do pracy.

 

POLECAM I SMACZNEGO!