Pogoda Konin z serwisu
Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
... bo nie samym powietrzem człowiek żyje

FAST-FOOD

czwartek, 18 lipca 2013

 

 

 

SKŁADNIKI:

- pełnoziarniste pieczywo

- filet z kurczaka

- majonez

- 1/2 cytryny [sok + otarta skórka]

- rukola

- przyprawa do grilla, chilli [puder lub płatki]

 

WYKONANIE:

Filet z kurczaka kroimy wzdłuż na 2 części. Oprószamy przyprawą do grilla i grillujemy na patelni grillowej do miękkości.

Na tej samej patelni podpiekamy pieczywo.

Majonez mieszamy ze sokiem z połowy cytryny i otartą skórką.

Na gorące pieczywo nakładamy cytrynowy majonez, rukolę i grillowany filet z kurczaka.

 

POLECAM I SMACZNEGO!

 

 

niedziela, 07 kwietnia 2013

 

Oryginalny przepis znajdziecie tu ...

 

 

 

 

SKŁADNIKI [troszkę modyfikacji]:

500g mięsa mielonego

50g startego parmezanu

2 duże jaja

1 czubata łyżka bułki tartej

pęczek natki pietruszki

puszka [400g] krojonych pomidorów

1 kulka mozzarelli

oliwa z oliwek

świeża bazylia

sól, pieprz do smaku

 

 

 

 

WYKONANIE:

Mięso łączymy w misce z jajami, parmezanem, bułką tartą, posiekaną pietruchą, solą i pieprzem.

Wykładamy na blaszkę jak spód do pizzy.

Pomidory przecedzamy na durszlaku, dodajemy odrobinę oliwy, sól i pieprz, mieszamy tak, by odcedzić większość soku. Wykładamy na mięso.

Mozzarellę kroimy w plastry i układamy w słoneczko.

Siekamy też dość grubo świeżą bazylię i posypujemy nią wierzch meatzz'y.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 s. C na około 20-25 minut.

Po wyciągnięciu dodajemy pozostałe liście bazylii. 

 

SMACZNEGO!
 

 

środa, 09 maja 2012

 

 

 

SKŁADNIKI [około 12 sztuk]:

500 - 550g mąki pszennej

1/2 szklanki oleju

1 szklanka ciepłej wody

szczypta soli

pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

WYKONANIE:

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy wodę z solą ik proszek do pieczenia. Zaczynamy wyrabianie ciasta, w trakcie wyrabiania dodajemy olej. Wyrobione ciasto dzielimy na 12 części i rozwałkowujemy na stolnicy, do przezroczystości. Smażymy placki tortilli na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni [ja użyłam patelni grillowej] po ok. 2-4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania brązowych, rumianych plamek.

 

SMACZNEGO! 

 

 

sobota, 05 maja 2012


 

SKŁADNIKI na 6 tortilli:

wspomniane wyżej 1 opakowanie gotowych placków

1 duży podwójny filet z kurczaka

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 świeży ogórek

pół pęczka rzodkiewki

1 puszka kukurydzy

1 jogurt grecki [400g]

1 pęczek szczypiorku

1 pęczek koperku

1 pęczek natki pietruszki

sos domowy  koperkowo-ziołowy Prymat

4 ząbki czosnku 

 

 

WYKONANIE:

Filet kroimy w mniejsze kawałki, oprószamy przyprawą do kurczaka, smażymy bez tłuszczu do uzyskania ciemno-złotego koloru. 

Warzywa myjemy i kroimy odpowiednio w paski i talarki.

Z jogurtu, koperku, szczypiorku, natki pietruszki, sosu domowego i czosnku robimy sos czosnkowo-ziołowy.

Placki podgrzewamy w mikrofalówce lub na patelni [ja użyłam grilla elektrycznego]. Smarujemy sosem, nakładamy warzywa i kurczaka,  zwijamy.

 

PALCE LIZAĆ! 

 

 

sobota, 24 marca 2012

 


 

Mięso wystarczy umyć, pokroić w średnią kostkę [u mnie tego mięsa na 2 osoby to około 350g] i wrzucić na patelnię [bez dodatku tłuszczu!]. Gdy mięso się podsmaży dodać przyprawę do shoarmy [lub gyrosa]. I dalej smażyć do zrumienienia.

Frytki upiec w piekarniku.

Przygotować sos czosnkowy.

Mięso, frytki, sorówka i sos lądują na talerzu, a ten na naszym stole.

Nie zapominajmy o iście "barowym" napoju, jakim jest Cola! :D

 

SMACZNEGO! 

p.s. jednym z wielu plusów takiego "fast-foodu" jest brak rachunku po skończonym jedzeniu ;))) 

 

piątek, 24 lutego 2012

 

Zapiekanka jest mocno ziołowa i soczysta. Pycha! 

 

 SKŁADNIKI:

400g świeżo zmielonej łopatki

7 dużych pieczarek

1/2 dużej papryki

30g zielonych oliwek 

1 kulka mozzarelli

1 jajo

1 czubata łyżka suszonej bazylii

1 czubata łyżka suszonego oregano

Vegeta i świeżo mielony pieprz kolorowy do smaku

1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 

WYKONANIE:

Mięso wyrobić z jajem, Vegetą i suszonymi ziołami [ma być mocno ziołowe!].

Na spód naczynia żarodopornego wykładać po kolei: wyrobione mięso mielone, koncentrat pomidorowy, pokrojone w plastry pieczarki, pokrojoną w paski paprykę i przekrojone na pół oliwki. Wszystko pospać startą mozzarellą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Można też dodatkowo oprószyć ponownie oregano i bazylią. 

Pieczemy w temperaturze 200 st. C około 30 minut.

Podajemy z ketchupem.

 

SMACZNEGO! 

 

 


 
1 , 2