Ostatnie wpisy
Zakładki:
Ulubione
Pogoda Konin z serwisu
![]() ![]() ![]() |
... bo nie samym powietrzem człowiek żyje
ZUPY
sobota, 27 lipca 2013
SKŁADNIKI: 1 jogurt grecki 400g 1 jogurt naturalny 400g 2 ząbki czosnku 1 mała cebula pęczek koperku 0,5kg ogórków gruntowych sól, pieprz do smaku
WYKONANIE: Ogórki obieramy i ścieramy na tarce [na dużych oczkach]. Solimy i wkładamy do lodówki na około 20 - 30 minut. Po tym czasie odciskamy wodę. Dodajemy jogurty, pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę, posiekany koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z młodymi ziemniaczkami lub jak kto woli z gotowanym na twardo jajem.
SMACZNEGO! i niech Słonko będzie w Wami :D
środa, 24 lipca 2013
Przepis zaczerpnięty z tej strony ... cytowany poniżej.
Składniki: POLECAM I SMACZNEGO!
piątek, 24 lutego 2012
Przepyszna zupa! Aromatyczna, lekko słodkawa, sama radość! SKŁADNIKI: 1,5 litra rosołu [lub wywaru z "kostek" - polecam 2x bulion drobiowy + 1x bulion warzywny] 5 dużych cebul 75ml śmietanki 12% 1 łyżeczka kminku
WYKONANIE: Cebulę obrać i pokroić w piórka, dodać do rosołu i gotować do miękkości. Gdy cebula będzie już miękka zmiksować całość blenderem, dodać kminek. Zaprawić śmietanką [uważając, by nie powstały grudki] i voilà! :) Podawać oczywiście z grzankami z żółtym serem! SMACZNEGO!
Przepis bierze udział w akcji "Ciepło, cieplej, gorąco!":
sobota, 18 lutego 2012
Zieloniutka, baaaaardzo gęsta, obłędnie pyszna i chyba najprostsza zupa, jaką znam :) A że przy okazji jestem wielką fanką zielonego stwora, ku jego czci mój krem z brokułów nazwałam Jego imieniem :)
SKŁADNIKI: 1,5 - 2 litrów bulionu [polecam przecedzony rosołek :)] 2 duże ziemniaki 1 marchewka 700g brokułów 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18% WYKONANIE: Ziamniaki i marchew obieramy, kroimy w dużą kostkę. Brokuł dzielimy na mniejsze części. Warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemny do miękkości. Gdy warzywa będą już bardzo miękkie, wszystko blendujemy. Dodajemy czosnek sprasowany przez praskę i kwaśną śmietanę. Wszystko raz jeszcze blendujemy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą, podajemy z grzankami.
SMACZNEGO!
poniedziałek, 30 stycznia 2012
Główną inspirację znalazłam na blogu Rogalik. Oczywiście nie byłabym sobą, gdyby nie moje osobistyczne modyfikacje ;))) Polecam zatem z pełną odpowiedzialnością :)
SKŁADNIKI 3 czerwone papryki 1 mała cebula 1 duża czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wywaru [ja ropuściłam 2 kostki rosołowe Knorr - jedną warzywną, jedną z kury] 1 ząbek czosnku do smaku: tymianek, czerwona słodka i ostra mielona papryka, kminek, sól, oregano
WYKONANIE Paprykę kroimy na ćwiarki, układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C z termoobiegiem na około 15-20minut [od czasu do czasu przewracając]. W tym czasie rozpuszczamy kostki rosołowe w wodzie, dodajemy do tego posiekaną w drobną kosteczkę cebulę. Paprykę odzieramy ze skórki :D i kroimy w dość dużą kostkę. Dodajemy do wywaru i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 3 minutki. Blendujemny wszystko na gładki krem i zabielamy łyżką kwaśnej śmietany. Przyprawiamy wyciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, kminkiem, oregano, papryką słodką i solą. Ja lubię troszkę mocniejsze klimaty, więc dodałam też paprykę ostrą :) SMACZNEGO! |