Pogoda Konin z serwisu
Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
... bo nie samym powietrzem człowiek żyje

ZUPY

sobota, 27 lipca 2013

 

 

SKŁADNIKI:

1 jogurt grecki 400g

1 jogurt naturalny 400g

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

pęczek koperku

0,5kg ogórków gruntowych

sól, pieprz do smaku

 

WYKONANIE:

Ogórki obieramy i ścieramy na tarce [na dużych oczkach]. Solimy i wkładamy do lodówki na około 20 - 30 minut.

Po tym czasie odciskamy wodę. Dodajemy jogurty, pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę, posiekany koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy.

Solimy i pieprzymy do smaku.

Podajemy z młodymi ziemniaczkami lub jak kto woli z gotowanym na twardo jajem.

 

SMACZNEGO! i niech Słonko będzie w Wami :D 

 

środa, 24 lipca 2013

 

Przepis zaczerpnięty z tej strony ... cytowany poniżej. 

 

 

 

 

Składniki:
300 g kalafiora pokrojonego
10 ml wody
15 g masła
1 mała cebula drobno pokrojona
1 mały por, tylko biała cześć, drobno pokrojona
15 g mąki
750 mleka
sól
świeżo mielony pieprz
świeżo starta gałka muszkatołowa
orzechy włoskie do przybrania

Przygotowanie:
Dzielę kalafiora na kawałki i płuczę, przekładam do dużego garnka. Nalewam do rondla około 100 ml wody. Jeśli nie wystarczy wody do przykrycia kalafiora dodaję mleka. Zagotowuję kalafior i zmniejszam ogień, zostawiam na małym ogniu około 5 – 10 min, aż kalafior będzie miękki, ale nie rozgotowany (trzeba sprawdzać w trakcie gotowania). W mikserze lub blenderem miksuję kalafior wraz z wodą na gładką masę – przygotowuję puree z kalafiora. W rondlu roztapiam masło na małym ogniu, dodaję cebulę i pora i smażę około 5 min, do momentu aż warzywa zmiękną, ale się nie zarumienią. Dodaję mąkę i smażę około 1 minutę ciągle mieszając, aż do uzyskania jasnej barwy. Zdejmuję z ognia, mieszam z mlekiem (całe mleko, które pozostało), następnie ponownie zagotowuję dokładnie mieszając. Dodaję puree z kalafiora i przyprawiam do smaku (pieprzem, solą, zmieloną gałką muszkatołową).
Przybranie – w garnuszku doprowadzam do wrzenia osoloną wodę, wrzucam do niej różyczki z kalafiora i gotuję około 2 minuty, odcedzam w zimnej wodzie, osuszam.

W szklanych naczyniach na spodzie układam pokrojone na drobno różyczki z kalafiora, pokrojone, uprażone orzechy (opcjonalnie) na to wlewam delikatnie zupę, na górze odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej.

POLECAM I SMACZNEGO! 

14:44, eda_dynda , ZUPY
Link Dodaj komentarz »
piątek, 24 lutego 2012

Przepyszna zupa! Aromatyczna, lekko słodkawa, sama radość!

 

SKŁADNIKI:

1,5 litra rosołu [lub wywaru z "kostek"  - polecam 2x bulion drobiowy + 1x bulion warzywny] 

5 dużych cebul

75ml śmietanki 12%

1 łyżeczka kminku

 

WYKONANIE:

Cebulę obrać i pokroić w piórka, dodać do rosołu i gotować do miękkości. Gdy cebula będzie już miękka zmiksować całość blenderem, dodać kminek. Zaprawić śmietanką [uważając, by  nie powstały grudki] i voilà! :)

Podawać oczywiście z grzankami z żółtym serem!

SMACZNEGO! 

 

Przepis bierze udział w akcji "Ciepło, cieplej, gorąco!":

 

 oraz

 

 

Tagi: cebulka zupa
13:34, eda_dynda , ZUPY
Link Komentarze (1) »
sobota, 18 lutego 2012

Zieloniutka, baaaaardzo gęsta, obłędnie pyszna i chyba najprostsza zupa, jaką znam :)

A że przy okazji jestem wielką fanką zielonego stwora, ku jego czci mój krem z brokułów nazwałam Jego imieniem :) 

 

SKŁADNIKI:

1,5 - 2 litrów bulionu [polecam przecedzony rosołek :)]

2 duże ziemniaki 

1 marchewka

700g brokułów

3-4 ząbki czosnku

2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

WYKONANIE:

Ziamniaki i marchew obieramy, kroimy w dużą kostkę. Brokuł dzielimy na mniejsze części. Warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemny do miękkości. Gdy warzywa będą już bardzo miękkie, wszystko blendujemy. Dodajemy czosnek sprasowany przez praskę i kwaśną śmietanę. Wszystko  raz jeszcze blendujemy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą, podajemy z grzankami.

 

SMACZNEGO! 

poniedziałek, 30 stycznia 2012

 Główną inspirację znalazłam na blogu Rogalik. Oczywiście nie byłabym sobą, gdyby nie moje osobistyczne modyfikacje ;)))

Polecam zatem z pełną odpowiedzialnością :) 

 

SKŁADNIKI

3 czerwone papryki

1 mała cebula

1 duża czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%

3 łyżki koncentratu pomidorowego 

1 litr wywaru [ja ropuściłam 2 kostki rosołowe Knorr - jedną warzywną, jedną z kury]

1 ząbek czosnku

do smaku: tymianek, czerwona słodka i ostra mielona papryka, kminek, sól, oregano

 

WYKONANIE

Paprykę kroimy na ćwiarki, układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C z termoobiegiem na około 15-20minut [od czasu do czasu przewracając]. W tym czasie rozpuszczamy kostki rosołowe w wodzie, dodajemy do tego posiekaną w drobną kosteczkę cebulę. Paprykę odzieramy ze skórki :D i kroimy w dość dużą kostkę. Dodajemy do wywaru i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 3 minutki. Blendujemny wszystko na gładki krem i zabielamy łyżką kwaśnej śmietany.  Przyprawiamy wyciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, kminkiem, oregano, papryką słodką i solą. Ja lubię troszkę mocniejsze klimaty, więc dodałam też paprykę ostrą :)

SMACZNEGO!