Pogoda Konin z serwisu
Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
... bo nie samym powietrzem człowiek żyje
sobota, 14 grudnia 2013

 

Co jest nie tak z tą brukselką, że niemal każdy krzywi się na samą myśl o jej spróbowaniu? ;)) Przecież jest smaczna i zdrowa. Wystarczy się przełamać i spróbować ją przyrządzić, żeby się przekonać, że to całkiem smaczne warzywko :) Ja ją uwielbiam ...

Sekret tkwi w jej ugotowaniu - jeśli zrobimy to we  właściwy sposób, nie będzie gorzka, a co za tym idzie niesmaczna. Właściwie ugotowana brukselka jest idealna sauté, jak i tradycyjnie z bułką tartą.

Wersja z prosciutto i orzechami należy do tych, nazwijmy to "de luxe", ale jest na prawdę wyborna.

 

 

SKŁADNIKI:

1 kg brukselki

8 plastrów prosciutto

80 g orzechów włoskich [lub jadalnych kasztanów]

cytryna

sól, pieprz, cukier

 

WYKONANIE:

Brukselkę myjemy, oczyszczamy z zewnętrznych liści i odkrawamy końcówki głąba. Nakrajamy ją na krzyż [od strony głąba]. Do wody dodajemy sól i cukier - wodę zagotowujemy.

Brukselkę wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 5 - 7 minut [w zależności od wielkości].

UWAGA! Gotujemy bez przykrycia ;). Po ugotowaniu brukselka ma być al dente.

Orzechy kroimy i prużymy na patelni.

Prosciutto kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Dodajemy brukselkę i uprażone orzechy [lub jadalne kasztany]. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz startą skórką z cytryny.

I już :)

 

POLECAM I SMACZNEGO!

środa, 27 listopada 2013

 

Zdrowy, pożywny i bardzo smaczny sposób na "zwykły" filecik drobiowy :)

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

4 filety drobiowe

ziarno sezamowe ok. 150 g

olej

sól, pieprz

 

WYKONANIE:

Filety myjemy, suszymy i lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i dość intensywnie pieprzymy. Zawijamy w roladki. Obtaczamy w sezamie i smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru.

Sezamowego kurczaka podajmy  z ryżem i warzywami z woka.

 

* Sezam można zastąpić np wiórkami kokosowymi - wtedy wkładamy roladki do piekarnika na około 25-30 minut.

 

SMACZNEGO!

piątek, 22 listopada 2013

 

Kojarzycie takie małe książeczki z przepisami?  Jedna z nich zawierała właśnie ten przepis.

Kto tu czasami zagląda, ten wie, że nie lubię stać przy garach [chyba, że są to  6-daniowe obiady dla Najbliższych, albo Święta :D] więc "ciasto ze śliwkami w 5 minut" - bo tak się nazywało -  przykuło moją uwagę. A i jeszcze jedno - miało ładną fotkę :D, a chyba każdy je także oczami :P

Przepis jest naprawdę świetny, a efekt końcowy - pyszny ... Na stałe zagościł w mojej kuchni, więc dzielę się nim dalej :)))

 

 

 

SKŁADNIKI - na ciasto:

3/4 szklanki oleju

4 jaja

1 łyżka mąki ziemniaczanej

7 łyżek mąki pszennej

8 łyżek cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

SKŁADNIKI - na kruszonkę:

1 kostka masła [200 g]

3/4 szklanki cukru

1 i 1/2 szklanki mąki

aromat migdałowy / cynamon [wg upodobań]

 

DODATKOWO oczywiście śliwki :) - ok. 800 - 1000 g.

 

WYKONANIE:

Białka oddzielić od żółtek - ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać do żółtek zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać pianę z białek i ponownie dokładnie wymieszać.

Ciasto wylać na blachę. Śliwki umyć, wydrążyć, układać na cieście, lekko je przechylając.

Z masła, cukru i mąki zrobić kruszonkę.

Posypać kruszonką ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec ok. 35 - 40 min.

 

SMACZNEGO!

 

czwartek, 01 sierpnia 2013

 

"Nadejszła chwila na pstrąga z grilla! Jak kraj długi i szeroki" ...   :D  Oj wryło się to w pamięć ;)

Nic dziwnego, wszak pstrąg z grilla jest przepyszny ... a tak niewiele trzeba, żeby go do tego grilla przygotować ... :) 

 

 

SKŁADNIKI:

patroszony pstrąg - ilość dowolna :)

cytryna

zioła: bazylia, oregano, tymianek

sól, pieprz

odrobina oleju

 

WYKONANIE:

Ziółka mieszamy z olejem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Nacieramy marynatą rybę, bardzo dużą ilość wkładając do środka pstrąga. N grzbiecie robimy małe nacięcia i wkładamy w nie półksiężyce z cytryny.

Całość zawiajmy w folię spożywczą, pozostawiamy na około 4-12 godzin ... i na ruszt! :))

 

 

SMACZNEGO!

 

poniedziałek, 29 lipca 2013

 

Zwykle ziemniaki na grillu w naszej Rodzinie podawane są pod postacią wspomnianej już wcześniej Pyrkowej ... tym razem postawiliśmy na pieczone ziemniaczki. Ale nie w całości, tylko nadziewane.

Coś innego, coś smacznego, coś bagatelnie prostego :)

 

 

 

SKŁADNIKI:

ok. 0,5kg ziemniaków podobnej wielkości

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

trochę pieczarek

cebula

żółty ser 

tymianek, sól, pieprz

 

WYKONANIE:

Ziemniaki myjemy i obgotowujemy w mundurkach na półtwardo. Studzimy, przekrajamy na połowę, drążymy miąższ [zostawiając ok. 1cm od skórki]. Miąższ z ziemniaków, paprykę, pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę. Lekko podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Łączymy z utartym serem żółtym.  Nadziewamy połówki ziemniaków. Zawijamy w folię aluminiową w tzw. cukierek.

Pieczemy na grillu ok. 15 minut, pod koniec lekko otwierając cukierek.

 

SMACZNEGO! 

 

niedziela, 28 lipca 2013

 

 ... w którym się resetuję ... 

 

 

 

 

 

 

 

 

... i które daje mi radość ... :) 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 28