Pogoda Konin z serwisu
Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
... bo nie samym powietrzem człowiek żyje
Blog > Komentarze do wpisu

BRUKSELKA Z PROSCIUTTO I ORZECHAMI

 


 

 

SKŁADNIKI:

1 kg brukselki

8 plastrów prosciutto

80 g orzechów włoskich [lub jadalnych kasztanów]

cytryna

sól, pieprz, cukier

 

WYKONANIE:

Brukselkę myjemy, oczyszczamy z zewnętrznych liści i odkrawamy końcówki głąba. Nakrajamy ją na krzyż [od strony głąba]. Do wody dodajemy sól i cukier - wodę zagotowujemy.

Brukselkę wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 5 - 7 minut [w zależności od wielkości].

UWAGA! Gotujemy bez przykrycia ;). Po ugotowaniu brukselka ma być al dente.

Orzechy kroimy i prużymy na patelni.

Prosciutto kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Dodajemy brukselkę i uprażone orzechy [lub jadalne kasztany]. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz startą skórką z cytryny.

I już :)

 

POLECAM I SMACZNEGO!

sobota, 14 grudnia 2013, eda_dynda

Polecane wpisy

Komentarze
astronomicznie
2013/12/14 14:25:46
Wygląda pysznie, będę musiał spróbować to u siebie :)