Pogoda Konin z serwisu
Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
... bo nie samym powietrzem człowiek żyje
Blog > Komentarze do wpisu

ROLADA BISZKOPTOWA Z MALINAMI I MASCARPONE

 

 

 

SKŁADNIKI:

4 jaja

3/4 szklanki cukru

2 czubate łyżki mąki pszennej

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki kakao

250ml śmietanki kremówki 30-36%

250g serka mascarpone

200g malin 

2 łyżki cukru pudru 

 

WYKONANIE:

Białka oddzielić od żółtek. W osobnym naczyniu ubić białka z połową cukru na sztywną pianę. W drugim naczyniu ubić żółtka z pozostałym cukrem na białą masę. Białka połączyć z żółtkami. Dodać mąki, proszek do pieczenia i kakao - wszystko delikatnie wymieszać.

Wylać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę - piec około 15-20 minut w 180 st. C.

Ciasto wyłożyć na bardzo wilgotną [nawet mokrą] ściereczkę, przykryć drugą - mniej wilgotną. Zostawić na około 1 godzinę.

Śmietankę ubić mikserem, dodać mascarpone i 2 łyżki cukru pudru. Rozsmarować na biszkoptowym blacie, posypać gęsto malinami i zwinąć roladę. 

Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do schłodzenia do lodówki.

Oprószyć cukrem pudrem,  podawać schłodzoną.

 

SMACZNEGO! 

czwartek, 04 kwietnia 2013, eda_dynda

Polecane wpisy