Pogoda Konin z serwisu
Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
... bo nie samym powietrzem człowiek żyje
Blog > Komentarze do wpisu

MARYNATA DO KARKÓWKI I

Wraz z sezonem grillowym [który ja osobiście już otworzyłam :D - było pysznie!] zaczynam mój nowy dział - mianowicie wszelorakie marynaty do karkówki. Uważam bowiem, że karkówka z grilla powinna, wręcz musi być wcześniej zamarynowana. A że mam parę  sprawdzonych przepisów na własną marynatę, zamierzam się z Wami nimi podzielić.

Nie chcąc się powtarzać w przyszłości, napiszę jedynie że wszystkie składniki należy oczywiście ze sobą połączyć, a wsześniej przygotowane steki marynatą porządnie natrzeć i zostawić w lodówce na  co najmniej 12 godzin przed planowanym grillem.

 

 

SKŁADNIKI [na około 11 steków czyli około 1,5kg karkówki]:

200ml oleju

3 łyżki musztardy francuskiej KAMIS

1 łyżka musztardy sarepskiej KAMIS

2 łyżeczki romarynu suszonego

2 łyżeczki sosu sojowego

1 łyżeczka papryki słodkiej

10 -15 sztuk owocu jałowca [rozgniecione]

8-10 ząbków czosnku [wyciśniętego przez praskę]

sól

2 łyżki pieprzu cayenne 

 

 

SMACZNEGO! 

 

sobota, 28 kwietnia 2012, eda_dynda