Pogoda Konin z serwisu
Durszlak.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
... bo nie samym powietrzem człowiek żyje
Blog > Komentarze do wpisu

CALZONE MOCNO ZIOŁOWE Z MIĘSEM MIELONYM I KWAŚNĄ ŚMIETANĄ

Dzisiejszy przepis zapożyczyłam od amel. Jendak zamiast tradycyjnego wnętrza a'la pizza, do Calzone powędrowało mielone mięso i masa ziół. Również sos pomidorowy został zastąpiony kwaśną śmietaną. Do tego ser ... duuuuuużo sera :)))))

A że ciasta trochę zostało, a u mnie nic nie może się zmarnować, zrobiłam paszteciki z żółtym serem i papryką.

SKŁADNIKI:

ciasto:

400g mąki

60g masła

30g drożdży

200ml mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

3 łyżki oleju

1 żółtko

 

nadzienie:

500g mięsa mielonego

po 1 czubatej łyżce: bazylii, oregano, tymianku, ziół prowansalskich, soli

pół łyżeczki pieprzu

2 ząbki czosnku

około 300g całych pomidorów w puszce

1 kulka mozarelli 

300g żółtego sera 

 

dodatkowo 3-4 łyżki kwaśnej 18% śmietany

WYKONANIE:

Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Masło miękkie dodać do mąki . W ciepłym mleku rozpuścic  drożdże z łyżką mąki i z olejem, dodać do mąki z masłem; dodać żółtko. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. 

Mięso podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone pomidory z puszki. Gotować do odparowania wody. Doprawić ziołami, pieprzem, solą i wyciśniętym czosnkiem. Zdjąć z palnika. Mozarellę pokroić w mniejsze kawalki, dodać do mięsa, wymieszać do roztopienia sera.

Z ciasta wg przepisu wychodzą 3 pierogi, więc trzeba je podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na placek grubości ok. 0,5 - 1 cm. Połowę posmarować kwaśną śmietaną, nałożyć mięso, posypać starym żółtym serem. Uformować pieróg, dobrze zlepiając brzegi. Posmarować białkiem i piec w nagrzanym do 200 st. piekarniku około 20-25 minut.

Ja trzecią część ciasta rozwalkowalam i szklanką wykroiłam krążki. Pokrojoną w paseczki czerowną paprykę i żółty ser oraz odrobinę suszonej bazylii nałożyłam na środek krążka i zawinęłam w pasztecik. Paszteciki również posmarowałam białkiem i piekłam w 200 st. około 20 minut.

Paszteciki idealnie nadają się jako przekąska do piwa lub np jako drugie śniadanie do pracy.

 

POLECAM I SMACZNEGO! 

 

czwartek, 09 lutego 2012, eda_dynda

Polecane wpisy

Komentarze
2012/02/09 22:06:47
Piękne :)